CRUMBLE KOLÁČ

Mám takových receptů v záloze, že nevím, o který bych se dřív chtěla podělit. Kdybych sem hned napsala všechny své sesbírané a zhamouňené recepty, co mám, tak bych našemu blogu mohla dát podtitulek „foodblog“. A zas takový fajnšmekr taky nejsem, co si budeme povídat. To je vločka sem, vločka tam a trochu másla, aby to drželo hlavně pohromadě.

Ale jelikož je tak super počasí a období, že všude rostou samé dobroty v podobě ovoce, tak jsem se rozhodla pro ten aktuální, který se nejvíc hodí. A to je crumble koláč. Popravdě jsem se vůbec nemohla rozhodnout, jestli z mísy ovoce udělat crumble, který si zalijete mlékem nebo jogurtem a nebo koláč, crumble koláč. A abych byla úplně upřímná, ten crumble koláč, je skoro crumble, ale ne jen crumble, je to prostě crumble koláč. A hra pro všechny nadšence: Kolikrát se v tomto odstavci objevuje slovo crumble koláč? Hahaha. Nespočetně.

Myslím, že tenhle recept by si mohli oblíbit hlavně lidé, co žijí v domě se zahradou, kde je zahrádka, ale ne okrasná, ta s ovocem přece. A tu přesně my máme, ne teda, že bych se o ní starala, zalévala a nebo plela, ale ovocko, to jo, to si ráda otrhám. Takže jsem se s mísou rozběhla do zahrady plný ovoce a nevěděla jsem, které mám natrhat. První přišly na řadu třešně, pak maliny, jahody, angrešt a černý rybíz. Cukrový sen.

Ale zpátky ke slovu crumble koláč. Proč zrovna crumble? Crumble je pečený dezert z ovoce, který pochází z Velké Británie. Crumble nemá žádný korpus, žádné těsto, je to jen teplé ovoce s drobenkou. Tudíž to je dezert, který se rozpadá, protože ho nemá, co držet pohromadě. Z toho pochází název Crumble, který lze z angličtiny přeložit jako „drobit, rozpadnout se, rozdrobit, drolit se,…“. Ale jelikož můj crumble obsahuje korpus, musel to být crumble koláč. Nejsem si jista, ale myslím, že tady jsem slovo crumble, použila ještě víckrát, než předtím. Sakra.

INGREDIENCE

Korpus + drobenka:
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek strouhaného kokosu
1 hrnek mouky dle výběru
½ hrnku oleje dle výběru nebo rozpuštěné máslo
2 lžíce ořechového másla (nemusí být)
1 lžička skořice
1 špetka soli
sladidlo dle chuti a výběru (med, cukr, sirup,…)

Náplň:
2–3 hrnky ovoce dle výběru
sladidlo
trocha vanilkového pudinkového prášku

POSTUP

Nejprve si připravíme těsto, které vytvoříme smícháním všech ingrediencí. Z utvořeného „těsta“ si odebereme polovinu až třičtvrtě , kterou utlačíme na dno vybrané formy. Takto připravenou formu vložíme do trouby a pečeme zhruba 10 minut na 180°C. Mezitím si připravíme ovocnou náplň. Na rozehřáté plotně vložíme na pánev ovoce s trochou sladidla a mícháme. Nesmíme ovoce moc rozvařit, chceme, aby nám v náplni zůstaly kousky. Když vidíme, že ovoce už začíná být takové, jaké chceme, přimícháme trochu vanilkového pudinkového prášku, aby náplň nebyla moc rozteklá. Po upečení korpusu, nalijeme ovoce na korpus a rozetřeme. Zbytek „těsta“, které jsme si nechali stranou, použijeme jako drobenku. Pokryjeme drobenkou ovocnou náplň a dáme péct ještě zhruba na 20 minut při 180°C, aby drobenka hezky zezlátla.

 

Tak chvátejte udělat pořádek na zahradě!

Napsat komentář