CUKETOVÝ PERNÍK

Sezóna cuket a dýni je skoro za námi. Ale já mám v zásobě jeden sladký recept s cuketou! Podzim si žádá hodně dýní, cuket a jablek. Cuketa mi právě ležela v lednici, a ke všemu byla od babičky. A tak obrovská, že by se z ní dalo udělat ještě dalších padesát jídel. Takže pokud ti doma leží cuketa, nebo nemáš rád/a suché buchty, které musíš zapíjet kakaem nebo kávou, tak se nech inspirovat. A tohle není ta obří cuketa, ta by se mi na fotku nevešla.

INGREDIENCE

Těsto
1 střední cuketa (250-300g)
60g ovesné mouky
60g rýžové mouky
2 velké vajíčka (3 malé)
1 střední jablko (z něho udělat jablečné pyré)
60 ml mléka (dle výběru)
1 ČL PDP
2 ČL skořice
2 PL kakaa
1/2 hrnku ořechů (dle výběru)
sladidlo podle chuti

Poleva
1/2 hrnku ořechů (dle výběru)
1 ČL kokosového oleje
1/2 – 3/4 tabulky vysokoprocentní čokolády

POSTUP
Předehřejeme troubu na 180 C. Cuketu pořádně opláchneme a nastrouháme na jemno. Poté z cukety vymačkáme co nejvíce vody. K cuketě přidáme jablečné pyré (nastrouhané jablko najemno) a ostatní “mokré” suroviny. Poté smícháme “suché” ingredience, které přimícháme do tekuté směsi a nakonec nadrcené ořechy. Vyložíme formu pečícím papírem a těsto nalijeme do formy a upravíme do roviny. Dáme péct a kontrolujeme špejlí. Pečeme, dokud se nám nebude lepit těsto na špejli, cca 30-40 minut. Hotový perník necháme vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme kokosový olej a čokoládu. Přimícháme nadrcené ořechy a polijeme perník. Necháme vychladnout a ztuhnout.

Napsat komentář