FAZOLOVÉ BURGERY S ŽITNOU BULKOU

Než jsem odjela na hory, tak jsem objevila pár zajímavých nápadů na nový jídla, a jedno z nich byly fazolové burgry, kterým jsem udělala ještě vlastní domácí žitnou bulku. Přiznávám, že nevím proč, ale nevykynuly mi úplně podle představ, ale stejně jsem našla fígl, jak si ten burger vychutnat stejně jako ten pravý. Těsto na bulky mi sice dost nakynulo, ale máme nějakou rozbitou troubu, takže byly trochu přiducaný a hutný.

Odvezla jsem si jich pár v krabičce na hory, protože mi je bylo líto nechat doma, jak mi chutnaly. Přes noc jsem je dala do alobalu za okno, kde venku bylo tak mínus 10. Ale když jsem je dala ohřát do mikrovlnky, tak bulka suprově změkla a byl teplý, měkký a vážně moc dobrej!

 

INGREDIENCE na bulky

Těsto:
360g žitné mouky
200ml vlažné vody
1 balení čerstvého droždí
1/2 ČL soli
1 ČL třtinového cukru
1 PL olivového oleje

Zdobení:
1 vajíčko/olej
kmín, sezam, lněné semínko

INGREDIENCE na burgery

Těsto:
2 plechovky fazolí (hodí se červené, černé i bílé)
1 větší cibule
2 mrkve
1 stroužek česneku
1/2 hrnku ovesné mouky
1/2 PL olivového oleje
1 ČL mletého pepře
1 ČL soli
1 ČL sladké papriky nebo pálivé papriky
1/2 ČL chilli
1/2 ČL oregána

Další:
salát
rajče
omáčka (kečup + hořčice, recepty na omáčky určitě ještě doladím časem, mám je v plánu!)

POSTUP

Do misky vysypeme mouku, do které uděláme ďůlek. Do ďůlku rozdrolíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Na mouku dáme sůl a olej. Misku přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo, nejlépe přikryjeme ještě teplou dekou a nebo misku dáme k topení nebo ke krbu a necháme vzejít kvásek. Když je kvásek dostatečně “velký”, prohněteme rukama pořádně těsto, které následně necháme odpočívat dalších 30 minut. Po 30 minutách těsto zase prohněteme. Poté vytvoříme bulky nebo housky, které rozložíme na pekáč vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Bulky potřeme buď vajíčkem nebo olejem a posypeme dle libosti. Do rozehřáté trouby na 180 C dáme pekáč a pečeme zhurba půl hodiny.

Na fazolové burgery si na pánvi na olivovém oleji dáme opéct cibuli, ke které po chvilce přidáme utřený česnek. Mezitím si rozmixujeme propláchnuté fazole, do kterých přidáme nastrouhanou mrkev a koření se solí, pepřem a olejem. Poté přidáme ovesnou mouku a pořádně rukama prohněteme. Z těsta vytvarujeme “burgery”, které dáme na chvíli do mrazáku. Na olivovém oleji opečeme z obou stran a poskládáme burger dle libosti.

Napsat komentář