HOUSKY NA BURGERY

Je to tady! Taky tomu sama nevěřím, ale právě jsem sepsala slibovaný slaný recept. Napadlo mě, že tento recept se hodí právě v tuto dobu. Je čas prázdnin a to znamená, že je čas na grilování, sezení po večerech v teplých dnech, když už se vám konečně vrátí chuť k jídlu. Třeba na pořádný burger. A takový domácí burger, ať už je s masem, zeleninou nebo s čímkoliv, si zaslouží pořádnou housku. A pro všechny milovníky zdravějších verzí jídel jsou tyto bulky možné udělat i pro ně.

Vždycky jsem doma chtěla vyzkoušet jídla, na které se většinou chodí do restaurace. Jako například sushi, jarní závitky nebo třeba zrovna burgery. Je vlastně jedno, co dáte do burgeru, stejně vždycky záleží hlavně na housce. Houska je první, co na burgeru vidíte, proto na vás má velký vliv v tom, jak ohodnotíte burger. Ale je jasný, že burger může chutnat i v ošklivé housce, ale představte si, jak by chutnal s pravou domácí.

 

INGREDIENCE

Těsto
3 hrnky hladké mouky (většinou by měla být obsažena, alespoň v malém množství hladká pšeničná, třeba celozrnná a zbytek může být podle vašeho výběru)
2 menší vejce
3 PL oleje/másla
1 ČL soli
1/3-1/2 hrnku mléka dle výběru

Kvásek
1/2 hrnku teplé vody
1 PL droždí
3 PL cukru (může být i třtinový)

Na posypku
1-2 vejce
sezam, mák, různá semínka

POSTUP
Nejprve si připravíme kvásek, který necháme vykvasit. Mezitím si připravíme těsto smícháním suchých ingrediencí s mokrými. Když je kvásek dostatečně vykvasený, přidáme kvásek do těsta a pořádně promícháme, aby se vše pořádně spojilo. Poté těsto přikryjeme utěrkou a dámě odležet na teplé místo minimálně hodinu až dvě. Když nám těsto krásně nakyne, na rozprášené mouce uhněteme těsto tak, aby se nám nelepilo do válce. Nakrájíme těsto na stejně velké kusy, ze kterých vytvarujeme bochánky. Ty dáme na pečící papír, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme dle libosti a vložíme do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme tak, dokud nám nezačnou krásně zezlatávat.

 

 

Napsat komentář