JABLEČNÝ KOLÁČ

Vždycky mě zajímalo, odkud ten jablečný koláč pochází. Nakonec jsem zjistila, ze jsem nic nezjistila, protože jablečných koláčů je tolik, že každá země si ho vždycky pojmenuje po svém. Kdybych si ale měla vybrat jednu zemi, které bych koláč přiřadila, asi bych si vybrala Ameriku. Už z toho důvodu, že od základní školy mám v hlavě zafixováno USA = jablka. A vůbec, spoustu lidí si určitě vzpomene na scénu z Prci prci prcičky, že jo. Jelikož jablečný koláč má svůj název třeba i ve Francii, a bůh ví, kde ještě, tak ten můj, ten je z jihočech. Já myslim, že jsem mu dala dost dobrý název – jablečný koláč.

 

Vážně jsem ho nefotila v posteli, klídek.

 

Smrt koláče.

Vlastně už ani nevím, kde jsem na ten recept přišla. Já si vždycky nějaký někde najdu, a když ho udělám, tak mám k němu spostu výhrad. Takže ho pak dělám znovu a nějak ho vylepším podle svých chutí. A víte, co je úplně nejlepší? Když se vrátíte domu z tréninku nebo ze školy a všude po době cítíte tu vůni čerstvě vyndaného koláče z trouby. A to úplně nejlepší je, když vám ho někdo hned teplý strčí přímo pod nos. Jo, to si fakt nechávám líbit.

A to vy určitě nedělejte a jděte raději pro jablka.

INGREDIENCE

Korpus:
150g celozrnné mouky dle výběru
40g másla/ořechové máslo
50ml vody
1 ČL (čajová lžička) skořice
med

Náplň:
3 velké jablka
1 vanilkový pudink
1,5 ČL skořice
trocha vody
med
vlašské ořechy, hrozinky (nemusí být)

POSTUP:
V misce smícháme mouku, máslo, vodu, med a skořici. Těsto bude velmi mokré a lepkavé, proto s velkou pílí namačkáme na dno formy, kde okraje necháme vyšší než střed. Dáme péct do trouby na 180 °C asi 10 minut. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme na menší plátky. Přidáme pudinkový prášek, med a skořici a pokud chceme, tak ořechy a hrozinky. Vše pořádně promícháme a přidáme trochu vody. Poté, co se nám předpeče korpus, vezmeme smíchaná jablka, naneseme je na korpus a uplácáme. Vše dáme znovu do trouby a pečeme ještě tak 30 minut.

Teplej.

 

Vždycky pořádně nevím, jak psát, na kolik to tam dát péct. Ráda peču od oka a nechávám to tam prostě tak dlouho, jak se mi zlíbí. Tohle jsem klasicky já, všechno podle mě.

Snad bude chutnat!

Napsat komentář