MEDOVNÍK NEBO MARLENKA

Každé narozeniny se u nás doma peče medovník. S pečením medovníku je taková práce, že se dělá jen na výjimečné dny, třeba na narozeniny. Na svoje narozeniny jsem se ho rozhodla udělat ve zdravější verzi, než medovník obvykle bývá. Pokud má někdo chuť na opravdu sladký, skoro pravý medovník, tak to také není problém. Protože Pavel si na svoje narozeniny přeje ten “originální”. Jelikož máme narozeniny ve stejném měsíci, tak jsem mohla vyzkoušet hned oba dva najednou. Medovníková královna.

INGREDIENCE

Těsto
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek špaldové mouky
1/2 hrnku mléka
2 vajíčka
1 ČL skořice
3 ČL perníkového koření
1 ČL PDP
5 PL medu
1 ČL vanilkového aroma

Náplň
2 tvarohy
1 ricotta
4 PL medu
1 PL kokosového cukru (lze nahradit medem)

Posypka
1/2 hrnku lískových oříšků
3 ČL skořice
1 placka upečeného těsta

POSTUP
Oddělíme bílky od žloutků, ze kterých vyšleháme tuhý sníh. Poté smícháme veškeré ingredience i se žloutky a uhněteme těsto, do kterého opatrně vmícháme tuhý sníh a promícháme. Na pečícím papíru si obkroužíme libovolně velký kruh, například podle talíře, na který pomocí 3-4 PL utvoříme placku. Předehřejem troubu na 180°C a dáme péct, dokud těsto nebude upečené. Nenecháváme upéct úplně dozlatova, kromě poslední placky, kterou necháme upéct více. Mělo by vyjít cca 5-6 placek. Mezitím si připravíme náplň smícháním všech ingrediencí. Po vychladnutí všech placek, můžeme nastřídačku promazávat placky. Nakonec pomažeme celý medovník i ze stran. Věci na posypku dáme do mixéru a rozmixujeme na hrubo. Posypkou obalíme celý medovník. Medovník necháme 2 dny uležet v lednici.

Napsat komentář