MRKVOVÝ KOLÁČ

Nedovedu si představit nevláčnou bábovku bez kávy nebo čaje. Protože když vám suchý kus bábovky leze do žaludku, tak to není teda vůbec příjemné. Ale když už se někdy ke mně dostane taková chudák suchá a vyprahlá bábovka, tak si vždycky najdu způsob, jak si zlepšit chuť. Třeba vláčným mrkvovým koláčem. Ale neznamená to, že nemám ráda bábovky, ty jsou super, ale není bábovka jako bábovka. A důvod udělat si tenhle koláč, nebyla suchá bábovka, ale něco úplně jiného. Vzniklo to tak, když jsem si k obědu dávala jídlo, kde byla mrkev a nechala jsem v lednici asi tři kousky malých mrkví. Když se moje mamka vrátila domů a rozhodla se zadělat na bramborový salát na Vánoce, tak byla velmi nepříjemně překvapená. Nakonec jí to asi potrápilo natolik, že se rozhodla koupit asi tři pytle mrkve a to by nebylo, aby další tři pytle nekoupil i taťka, že jo. Takže, kdyby vám náhodou doma chyběla mrkev, tak není problém, máme dost. Mám ozkoušený pro mě ten nejmilovanější recept na mrkvový dort, ale nedalo mi to zkusit ještě jeden. Sepíšu oba, protože každý je vlastně chutově dost jiný, a ne každému by chutnal třeba zrovna ten, který bych se rozhodla sepsat.

INGREDIENCE na první recept

Těsto
350g mrkve
220g mouky dle výběru (část lze nahradit třeba proteinem)
3ks vejce (zvlášť bílky a zvlášť žloutky)
100ml mléka dle výběru
1ČL jedlé sody
2ČL skořice
2ČL citrónové šťávy
trochu citrónové kůry

Krém
500g tvarohu
sladidlo dle chuti (med, sirupy,..)
trochu vanilkového aroma
1 ČL citorónové šťávy

Navrch
oříšky (mandle, vlašské, lískové)

POSTUP
Mrkev si oškrábeme, nastrouháme najemno a dáme vařit. Když je mrkve uvařená, slijeme vodu a po vychladnutí romixujeme dohladka. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme hustý sníh. K mrkvi přidáme všechny ostatní ingredience a pečlivě promícháme. Poté opatrně vmícháme sníh a utvoříme těsto, které vylijeme do dortové formy a dáme péct na 180 C cca na 20 minut. Mezitím si připarvíme krém, který vymixujeme ze všech ingrediencí, dosladíme dle chuti a dáme do lednice. Korpus necháme vychladnout a rozřízneme napůl. Korpus promažeme krémem, který dáme i navrch. Krém zarovnáme a posypeme oříšky. Nejlépe se hodí mandle, lískové a vlašské. Ozdobit se dají třeba jenom dokola, nebo jako mám na fotce po celém korpusu a nebo i ze stran. Fotky jsou k druhému receptu, který jsem dělala v keramické formě na koláče a koláč jsem nepromazávala, ale jenom potírala.

INGREDIENCE na druhý recept

Těsto
2 hrnky mrkve (1 hrnek = 250ml)
1 hrnek mouky (hodí se ovesná, rýžová, špaldová)
1 banán nebo 1 jablko
1/2 hrnku mléka dle výběru
2 ČL skořice
1 ČL vanilky
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
špetka soli

Krém
2 tvarohy
1 odměrka vanilkového proteinu (lze vynechat)
podle hustoty lze přidat trochu mléka dle výběru
sladidlo dle chuti
můžete přidat trochu skořice

Pro vegany, kteří by si také chtěli udělat koláč, mám i veganský krém.

2 plechovky kokosového mléka (tuhá část)
sladidlo dle výběru
podle konzistence přidat rostlinné mléko
trochu citrónové šťávy

POSTUP
Oškrábeme mrkev najemno na 2 hrnky, přidáme rozmačkaný banán nebo oloupané a nastrouhané malé jablko. Pořádně promícháme a přidáme zbytek ingrediencí, ze kterých uděláme těsto. Těsto rovnoměrně rozprostřeme do kvalitní keramické formy na koláč a dáme péct na 180 C. Mezitím si připravíme krém ze všech ingrediencí a dáme na chvilku do lednice. Po vychladnutí potřeme korpus a ozdobíme oříšky.

Šálek, ve kterém je káva, můžete sehnat na https://www.eporcelan.cz, kde naleznete špičkové značky jako G.Benedikt, Lilien Austria, Suisse Langenthal nebo Bopla.

Forma na koláč je od Eva Trio.

Napsat komentář